Що таке графічні планшети ?

Графічний планшет - це пристрій вводу даних, що дозволяє малювати зображення на комп'ютері, подібно до того, як малюють зображення з олівцем і пером на папері. Графічні планшети (або цифровий планшет) також використовуються для збору даних або власноручного підпису. Цифровий планшет може бути використаним для зняття зображення з паперу, який прикріплений до поверхні. Таким чином Ви можете оцифрувати малюнок котрий прикріплений до поверхні планшета, водячи стилусом (цифровим пером) по контурах на малюнку (ну зовсім як замальовка).


Графічний планшет складається з плоскої поверхні, на якій користувач може "намалювати" або обмальовувати зображення, використовуючи стилус як інструмент малювання. В більшості планшетів зображення не з'являються на самому планшеті, а відображається на моніторі комп'ютера. Професійні планшети як наприклад CINTIQ являють собою монітор на котрому можна малювати за допомогою стилуса.


Деякі планшети працюють як заміна комп'ютерної миші, використовуються як зовнішній "Тачпад" або ж курсор по екрану можна переміщувати водячи стилусом по планшету.




Історія виникнення планшету

Перший електронний планшет Telautograph запатентований Елішаем Греєм в 1888. Еліш Грей більш відомий як винахідник телефону Александр Грехамм Белл.


Перший графічний планшет Stylator був подібний до сучасних і використовував для розпізнавання рукописного тексту на комп'ютері ще в 1957 році. Більш відомий (і часто неправильно вказаний в якості першого дизайнерського планшета) є RAND TabletGrafacon  також відомий як Grafacon (Graphic Converter- рафічні перетворення ), представлений в 1964 році.


Планшети були популярним в середині 1970-х і початку 1980-х років завдяки комерційному успіху ID (Intelligent Digitizer) і BitPad котрі випускала корпорація Summagraphics. Ці оцифрувачі використовувались в якості пристрою вводу в багатьох високо технологічних CAD (Computer Aided Design) системах.


Apple Computer

Summagraphics також виготовляла OEM версію планшету BitPad котрий продавала Apple Computer, як Apple Graphics Tablet в якості пристрою для їхнього Apple II.


Першим домашнім графічним планшетом був KoalaPad. Хоча він спочатку був розроблений для Apple II, Коала в результаті розширила його використання практично для всіх домашніх комп'ютерів з графічною підтримкою, прикладами яких є TRS-80 Color Computer, Commodore 64 і Atari.

http://en.wikipedia.org/wiki/Graphics_tablet

Share/Bookmark

Немає коментарів: