Як зробити прогноз погоди точнішим

Погода часто псує наші плани особливо коли в прогнозі обіцяють одне а на ділі маємо зовсім інше. Передбачення будь якого явища грунтується на зборі інформації і аналітиці отриманих даних на основі котрих з якоюсь долею ймовірності можна передбачити, що і як буде відбуватись.
Так і з погодою, гідрометеорологи збирають дані про швидкість вітру, вологість, тиск, температуру і на основі цих даних будують свій прогноз. Звісно для достовірного прогнозу потрібно чим більше інформації. Зібрати інформацію з значної площі землі можна якщо на кожній вишці мобільного оператора встановити прилад, котрий би збирав дані і по GPRS чи EDGE відсилав їх в гідрометеорологічний центр. На перший погляд ідея виглядає утопічна, але хто знає як би змінилась точність теперішніх прогнозів якби в країні працювала така система.

Ще трохи моїх ідей ->
.

11 коментарів:

Alex Riabtsev сказав...

а збирати інформацію про пробки - не утопічна ідея? але ж маємо Яндекс.Пробки :)
Ідея - супер! треба реалізовувати!ґ

Unknown сказав...

Вьсо! Дзвоню в гідромедцентр, продаю їм цю ідею

ponedilok сказав...

Треба "лише" достатньо потужний суперкомп'ютер для моделювання. В США прогнози дуже точні, бо вони їх мають.

Колись прочитав такий приклад для РФ: метеослужба США збирає погодні дані над територією РФ тільки за допомогою датчиків на авіалайнерах (тобто вихідних даних набагато менше), при цьому видає точніші прогнози, ніж власне російська служба. Виключно завдяки більшим технічним можливостям.

Наші ж метеорологи користуються ще радянським залізом, наскільки мені відомо.

Alex Riabtsev сказав...

навіщо продавати?
наскільки мені відомо регулювання надання та збирання інформації про погоду на законодавчому рівні нема.
Тому - знаходиш програмістів, пишеш програму, продаєш ПОСТІЙНО інформацію компаніям, яким потрібна актуальна інформація про погоду :)
відчуй різницю - продати ІДЕЮ один раз чи продавати інформацію ПОСТІЙНО :)

Unknown сказав...
Автор видалив цей коментар.
Unknown сказав...

@S. Galashyn
мінімальний суперкомп'ютер можна скласти самому, тут в софті для прогнозування проблєма буде... Де його взяти, не писати самому..

ponedilok сказав...

Єдина "маленька" проблема, це домовитися з нашими чудовими опсосами ;)

Unknown сказав...

@Alex Riabtsev
звичайно що вигідніше налагодити виробництво таких погодніх апаратиків і продавати послуги. Може в когось знайомий дядя, бажаючий вкласти в це гроші ? :)

ponedilok сказав...

Хаха, мінімальний можна, але тобі ж треба точні прогнози? Для прикладу:

Erik P. DeBenedictis of Sandia National Laboratories theorizes that a zettaflops (1021) (one sextillion FLOPS) computer is required to accomplish full weather modeling, which could cover a two week time span accurately.Such systems might be built around 2030.


Зеттафлоп на лоджії, еге? :)

Alex Riabtsev сказав...

порахуй скільки треба і на який строк. знайти гроші - не проблема.

Цінитель сказав...

В Закарпатській області, наприклад, після відомих паводків поставили міні-метеостанції практично в кожному великому населеному пункті. Інфу з датчиків можна переглядати в режимі онлайн - http://gmc.uzhgorod.ua/fix.php