Арізонський кратер

Приблизно 50,000 років тому на землю теперішнього штату Арізона грохнувся метеорит зробивши кілометровий кратер. От ми з Юрком і поїхали дивитись на ту яму. Гуглмапс показав що їхати туда 3 години але час пролетів незамтно і ми досить швидко добрались до міста Флегстаф (Flagstaff) а там і до кратера недалеко було. По дорозі мали заїхати до озера Монтезума (Montezuma Lake) але забалакались і пропустили зїзд з шосе :(


Найбільше  що вразило в кратері це не його розміри, бачив його на фото задовго до того я побував там. Вразило те, що ця величезна яма є приватною власністю... Здавалось що це повинен бути державний парк,  а насправді ним володіє сімя Берінгер. Даніел Берінгер думав що всередині кратера може знаходитись металевий метеорит, і для його пошуків (1903-1905р.) потратив близько 600,000$ сверлячи поверхню кратера, в той час як більшість уламків кратера в результаті удару об землю були розкидані поза межами кратеру. 



Про цей кратер на wikipedia.org



Окрім цього кратера я раніше не раз чув про Тунгуськи метеорит, котрий відносно недавно (1908р.) впав в сибірі. Догадувався що їх ще є трохи на наші планеті але не міг би й подумати що в Україні є аж сім (7) метеоритних кратери! Найбільший з них діаметром 24км. 


По дорозі назад звернули подивитись на  Walnut Canyon National Monument. Каньйон глибиною приблизно 200-250м. Стежкою можна пройтись кгруг гори в середині каньйону, нічого особливого, каміння, дерева трохи кактусів і буцім домики коріних жителів америки. На кратері було досить вітряно, тому було приємно прогулятись в тихому каньойоні. 


Обсерваторія Ловела (Lowell observatory) останє місце де ми побували. Вона знаходиться на горі, неподалік від самого Флегстафа. Пощастило попасти на екскурсію де симпатична дівчина поводила нас по тереторії обсерваторії, показала і трошки розказала про телескопи. Цікаво було побачити телескоп яким відкрили останю планету сонячної системи - Плутон. 


Шкода що небуло часу погуляти по Флегстафу, невелике місто де на відміну від Фінікса, по вулицях ходять люди, маленькі вулички по яких машини їздять досить повільно.. З першого погляду досить затишне місто + розташоване біля підніжя гір, де зимою можна кататись на борді :) 



Всі фото з поїздки до Арізонського кратера












http://picasaweb.google.com/ukrainets/Crater#

_____________________________________________________________________
Київстар, МТС, Beeline, UTELLife:), PeopleNet, Skype. онлайн поповнення рахунків

Немає коментарів: